Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

19. september 2013

Lokálna televízia leží Hlohovčanom v žalúdku

Šéf Hlohovskej televízie čelil tvrdej kritike. Nespokojný občan vyzval poslancov, aby zvážili ďalšie zotrvanie Jána Libanta vo funkcii.

Lokálna televízia leží Hlohovčanom v žalúdku

Pranie peňazí, posluhovanie a cenzúra. Aj takéto ostré slová zazneli počas ostatného rokovania poslancov na adresu Hlohovskej televízie (HTV). Kritika z občianskych radov sa dotkla i chabej úrovne vysielania v porovnaní s mestskou televíziou v Pezinku. Riaditeľ HTV sa bráni. Tvrdí, že fakty boli použité účelovo.

Septembrové zasadnutie zastupiteľstva prinieslo Jánovi Libantovi krušné chvíle. Dlhoročného šéfa lokálnej TV zasypala paľba kritiky. V priestore pre občanov sa postavil pred mikrofón i Rasťo Hauliš. Mladý Hlohovčan spochybnil financovanie akcií v rámci projektu Via Hlohoviensis, na ktoré dostalo mesto dotáciu z eurofondov. Patrila medzi ne aj súťaž vo varení gulášu a futbalový turnaj. Podujatia organizačne zastrešilo Mestské kultúrne centrum v Hlohovci.

„HTV vyfakturovala MsKC 448 eur za reklamu v Živote v Hlohovci, výrobu a vysielanie spotu v televízii a reklamu v infotexte o akcii futbal,“ uviedol Hauliš. Dodal, že rovnakú sumu si televízia vyfakturovala i za podujatie „guláš“, pričom obe podujatia prebiehali paralelne. Navyše, ďalších 900 eur získala za reportáže a 20 DVD z týchto akcií.

Prostriedky vyplatené duplicitne

Hlohovčan poukázal na skutočnosť, že HTV je mestskou spoločnosťou dotovanou z mestskej kasy, ktorá bola zriadená práve na takéto účely: „Takže, podľa môjho názoru, jej boli tieto prostriedky vyplatené duplicitne.“ Hauliš je presvedčený, že lokálna TV už dávno neslúži občanom a začala skôr posluhovať. V súvislosti s nedávnym zostrihom zo zasadnutia o skládke „očisteného“ od vyjadrení týkajúcich sa primátora tvrdí, že sa v nej objavujú i znaky tvrdej cenzúry.

Zvážte zotrvanie riaditeľa

Rozhorčený občan preto apeloval na poslancov, aby zvážili zrušenie tejto TV a ušetrené prostriedky použili napríklad na zriadenie detskej pohotovosti. „Ak sa vám zdá tento návrh pritiahnutý za vlasy, skúste aspoň zvážiť ďalšie zotrvanie súčasného riaditeľa na tomto poste,“ uviedol a dodal, že jeho miesto by mal vystriedať človek s patričným vzdelaním, ktorý sa žurnalistike rozumie.

Kritikou nešetril ani Miro Kollár. Niekdajší šéf Rady RTVS porovnal tunajšiu televíziu s TV Pezinok (TVPK), ktorá je takisto mestskou spoločnosťou. „Päťkrát do týždňa prináša hodinové programy rôznych žánrov aj tematiky. Okrem toho robí zostrihy zastupiteľstva a denne aktualizovaný videotext,“ vyjadril sa k tvorbe TVPK. Tá okrem káblového rozvodu vysiela i terestriálne a samozrejme prostredníctvom internetu, kde okrem archívu ponúka i live streaming. „A navyše aj vyzerá, že je to televízia z 21. storočia,“ dodal.

Pre porovnanie, na základe výročnej správy 2012 HTV (momentálne vysiela len cez káblové rozvody a na internete) vlani vyrobila 31 premiér magazínu, 15 rozšírených reportáží, 6 zostrihov MsZ a jedno tematické vysielanie. Kollár zároveň informoval, že TVPK ročne stojí mestskú kasu 96-tisíc eur, čo je asi len o 10 percent viac ako je tomu v prípade tunajšej televízie.

Ján Libant sa snažil ujať slova už po vystúpení Rasťa Hauliša. Primátor mu to však neumožnil. „Janko, ukončime túto debatu. Ja som povedal, ako zareaguješ,“ snažil sa ho utíšiť Peter Dvoran, za čo si ihneď vyslúžil smiech publika. Mikrofón Libantovi nakoniec predsa len zapojili.

Účelové narábanie s faktami

„Keď sa tak vehementne dožadujete niečoho, naštudujte si systém,“ obhajoval položky, ktoré pritiekli do HTV v rámci projektu Via Hlohoviensis. Ako ďalej uviedol, keby mesto peniaze nepoužilo, muselo by ich vrátiť. Libant je presvedčený, že nemožno spochybňovať niečo, čo už raz bolo schválené. Taktiež reagoval i na vyjadrenia Kollára, ktorého obvinil z účelového narábania s faktami. „HTV má momentálne schválenú dotáciu 75-tisíc eur. Okrem toho, že robí televíziu, vydáva aj časopis. TVPK je len televízia,“ hájil farby mestskej spoločnosti. Z Libantových vyjadrení je zrejmé, že hlavný problém vidí v nedostatku financií. Podľa neho, okrem spomínanej dotácie, išli do TVPK i ďalšie prostriedky na stavbu štúdia, vysielača a do techniky.

Veľa vypovedá i pohľad na webstránky týchto dvoch spoločností. Na málo aktualizovanej a nevábnej stránke HTV nájdete len strohé správy a základné údaje. Gro činnosti, ktorou je vysielanie, sa v skutočnosti nachádza na súkromnej stránke Libantovho straníckeho kolegu Romana Drgoňa. Elektronická podoba časopisu Život v Hlohovci je zas umiestnená na oficiálnom mestskom portáli. Naopak, webstránka TVPK je doslova nabitá dynamicky spracovanými správami, denne aktualizovanými článkami i servisom praktických informácií. To všetko v atraktívnom vizuáli.

Pre doplnenie treba dodať, že kreslo riaditeľa TV nie je jedinou Libantovou funkciou. Okrem tohto postu je i dlhoročným poslancom mestského zastupiteľstva, čo mnohí považujú za možný konflikt záujmov. A to stále nie je všetko. Sedí taktiež v mestskej rade a je zároveň členom komisie kultúry a vzdelávania i komisie na ochranu verejného záujmu.

Pred voľbami ich budeme potrebovať

Ako je možné, že televízia v dvoch porovnateľne veľkých mestách je tak rozdielna? Ako je možné, že reportáže HTV sú stále akoby vystrihnuté z budovateľského žurnálu? Ako je možné, že vo vedení už roky sedí človek, ktorý ju neposunul významnejšie dopredu? Väčšina Hlohovčanov je presvedčená, že okrem príspevkov historika Jozefa Urminského a archívu Viliama Kvašňáka sa táto televízia, ktorú si navyše sami platia, nedá pozerať. Za mnohých hovorí názor jedného z divákov: „Prečo by sa aj snažili. Keď sa nedarí, tak im v meste pridajú. Strata sem, strata tam. Veď ich budeme pred voľbami potrebovať.“





Podobné témy
Mestská polícia bude mať nového šéfa
Mestská polícia bude mať nového šéfa
Poslanci sa stretnú poslednýkrát v roku. Na programe je rozpočet, televízia i finančný stav nemocnice.

Poslanci si podali miestnu televíziu
Poslanci si podali miestnu televíziu
Nedostatok peňazí alebo nezvládnutý manažment? V mestskom parlamente opäť rezonoval problém Hlohovskej televízie.

Televízia požiadala o navýšenie dotácie
Televízia požiadala o navýšenie dotácie
Poslanci prerokujú i návrh na úpravu rozpočtu. Napriek nedávnej kritike Hlohovská televízia požiadala o viac peňazí z mestskej kasy.

Peniaze od mesta televízii nestačia
Peniaze od mesta televízii nestačia
Hlohovskej televízii sa príspevok od mesta máli. Vyplýva to z výročnej správy spoločnosti.

Televízia spolieha na pomoc zhora
Televízia spolieha na pomoc zhora
Samolepky a modlitby. Aj takto chce získať riaditeľ Hlohovskej televízie fanúšikov.