Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

19. január 2014

Chcete kontrolovať mesto cez internet? Máte problém!

Niektoré mestské spoločnosti si z infozákona ťažkú hlavu nerobia. Povinnosť zverejňovať údaje o hospodárení si vykladajú po svojom.

Chcete kontrolovať mesto cez internet? Máte problém!

Viac či menej aktívni občania majú v rukách silný nástroj, vďaka ktorému môžu kontrolovať nakladanie s verejnými financiami. Je ním infozákon. Predpis, ktorý priniesla ešte prvá Dzurindova vláda, prešiel pred troma rokmi najvýznamnejšou úpravou. Štát prikázal zverejňovať zmluvy, objednávky a faktúry aj na internete. Povinnosti sa nevyhli ani mestá, ich organizácie a obchodné spoločnosti.

Ako sa s týmto nariadením vysporiadali v Hlohovci? Posvietili sme si na magistrát i niektoré mestské firmy. Okrem nich sa povinnosť vzťahuje aj na školy, CVČ a zariadenia sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je samospráva. Aká je teda realita? Môže si občan od obrazovky počítača skutočne preveriť, kde končia peniaze z jeho daní?

Mesto Hlohovec

Mesto zverejňuje zmluvy, objednávky a faktúry na svojej oficiálnej webstránke. Systém je prehľadný, umožňuje jednoduchú orientáciu i vyhľadávanie. Vďaka filtrovaniu údajov má návštevník webu možnosť zistiť, koľko mesto zaplatilo konkrétnym firmám.

Systém na mestskej stránke je prehľadný

Zákon však ukladá povinnosť uvádzať popis fakturovaného plnenia, tak ako je uvedené na faktúre. To ale mesto často nerobí. Výsledok? Pokým v minulosti radnica zverejňovala i kópie faktúr, dnes už informuje iba stručne o obsahu.

Ako príklad netransparentnej informácie možno uviesť nákup monitorov z konca minulého roku za 3240 eur. Zo zverejnených údajov je síce možné vyzistiť, že išlo o 27“ monitory špecifikovanej značky od konkrétneho dodávateľa. Dôležitý údaj o ich počte však chýba. Aktívny občan si tak nedokáže urobiť predstavu o hospodárnosti nákupu, keďže nevie zistiť a porovnať jednotkovú cenu.

Hlohovská televízia

Napriek tomu, že táto 100-percentne mestská spoločnosť má vlastnú webstránku, prináša kľúčové výstupy na súkromnom webe tunajšieho poslanca Romana Drgoňa. Z povinne zverejňovaných informácií uvádza HcTV na vlastnej stránke len veľmi málo.

Televízia zverejňuje iba malú časť povinných informácií

Jej riaditeľ a zároveň dlhoročný člen mestského zastupiteľstva Ján Libant je známy tým, že rád poučuje mladších poslaneckých kolegov a kritizujúcich Hlohovčanov obviňuje z neznalosti systému. Z infozákona si ale Libant zrejme ťažkú hlavu nerobí. Za uplynulý rok sa objavilo na webe spoločnosti iba 5 objednávok a 16 faktúr. Medzi položkami chýbajú i údaje o tom, koľko televízia dostala za propagáciu akcií z projektu Via Hlohoviensis.

Mestské kultúrne centrum

Skutočne kurióznym spôsobom sa vysporiadalo s povinnosťou kultúrne centrum. Príslušný odkaz nájde len veľmi pozorný návštevník, keďže sa nachádza nenápadne v pätičke stránky pod názvom "Dokumenty". Napriek tomu, že zákon ukladá povinnosť zverejňovať dokumenty v prehľadnej a štruktúrovanej forme, stránka viac pripomína logaritmické tabuľky, aké si pamätáme zo školských lavíc.

"Zašifrované" faktúry kultúrneho centra

Ak sa chcete dopracovať ku konkrétnym informáciám, neostáva vám nič iné, len otvárať jeden odkaz za druhým. Navyše, tie sú často nefunkčné, mnohé faktúry chýbajú, nehovoriac o tom, že vyhľadávanie je prakticky nemožné.        

Len s veľkou dávkou trpezlivosti sa tak dopracujete napríklad k údaju, že príprava areálu na Deň koní v rámci projektu Via Hlohoviensis stála 1400 eur a čiastka za jeho upratanie dosiahla 1080 eur.

Vodárenské a technické služby

Ďalšia zo 100-percentne mestských firiem zverejnila od roku 2011 iba tri desiatky zmlúv. Na jej webstránke nenájdete žiadne faktúry ani objednávky. Kontrola spoločnosti prostredníctvom povinne zverejňovaných údajov je tak úplne nemožná.

VaTS zverejňujú iba zmluvy

Bytové hospodárstvo

Spoločnosť zverejňuje všetky informácie, tak ako ukladá zákon. Sú zoradené chronologicky a navyše, oproti Mestu Hlohovec, obsahujú i kópie dokumentov. Každý si tak môže prezrieť nielen konkrétne zmluvy, ale aj faktúry a objednávky. Z dokumentov sa dá napríklad vyzistiť i to, že spoločnosť si platí služby tej istej advokátskej kancelárie ako mesto, či pravidelné hodiny angličtiny.

Bytové hospodárstvo zverejňuje informácie chronologicky s kópiou dokumentu

Čistička odpadových vôd

Spoločnosť zverejnila za minulý rok len jednu faktúru a dve zmluvy. Kontrola firmy pomocou tejto služby je tak, podobne ako v prípade technických služieb a HcTV, nemožná.

Mestská ČOV zverejnila v minulom roku iba tri dokumenty

Hlohovecká regionálna rozvojová agentúra

Skutočnou čerešničkou na torte je kontroverzná Hlohovecká regionálna rozvojová agentúra, ktorej zakladateľmi sú Trnavský samosprávny kraj a Mesto Hlohovec. Keď sme sa pred časom zaujímali o aktivity tohto združenia, jeho šéf Marek Lietava v osobnom rozhovore priznal, že o povinnom zverejňovaní dokumentov nevedel.

Subjekt, ktorý sa preslávil i účasťou na zmanipulovanom výberovom konaní na drahú webstránku o cestovnom ruchu, svoju internetovú prezentáciu úplne zrušil. A to i napriek tomu, že agentúra podľa registra záujmových združení právnických osôb stále existuje. Keďže zákon ukladá povinnosť zverejňovať objednávky a faktúry iba tým subjektom, ktoré webstránku zriadenú majú, o hospodárení HL RRA sa nedozviete vôbec nič.  

Ak sa aktívny občan na webstránkach inštitúcií k údajom nedopátra, môže si informácie týkajúce sa nakladania s verejnými prostriedkami vyžiadať. Povinná osoba ich musí, až na niektoré výnimky ako sú osobné údaje či ochrana obchodného tajomstva, poskytnúť.