Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

16. február 2014

Hlohovčania to vrchnosti poriadne natreli!

Náhubková novela vyvolala úplne opačný efekt. Občania to vedeniu mesta vrátili aj s úrokmi!

Hlohovčania to vrchnosti poriadne natreli!

Februárové rokovanie tunajších poslancov vzbudilo väčší záujem, ako býva v Hlohovci zvykom. Nielen bežní občania, ale i aktivisti a novinári s napätím očakávali, ako to dopadne s „náhubkovou novelou“. Tá vyvolala úplne opačný efekt. Primátor pod verejným tlakom návrh stiahol, Hlohovčania zasypali vedenie lavínou kritiky a navyše, po rokoch sa zasadnutia mestského zastupiteľstva presunuli na ústretovejší čas voči občanom.  

Dodatok k rokovaciemu poriadku stiahol primátor Peter Dvoran už v prvých minútach zasadnutia. Ako uviedol, stalo sa tak na základe osobných stretnutí s občanmi, ako aj po telefonických dohovoroch. „Nechávam už tento bod budúcemu zastupiteľstvu, ktoré vznikne po novembrových voľbách,“ dodal. Inak povedané, tlak verejnosti a medializácia opäť zabrali.

K „náhubkovej novele“ sa počas rokovania vrátil i Oliver Pestún. „Väčšinou tu vystupujú občania, ktorých skutočne niečo trápi. Nestretol som sa s tým, že by tu niekto urážal, napádal či osočoval primátora alebo nás poslancov,“ vyjadril sa šulekovský poslanec. Podobne ako ostatných, aj jeho zaujímalo, kto sa dožadoval takéhoto dodatku a kto návrh vypracoval.

Dobrou správou pre Hlohovčanov je, že rokovania mestského zastupiteľstva sa už uskutočnia v ústretovejšom čase. Začiatok o 14:00 s priestorom pre vystúpenia občanov o 17:00 hod. presadil nezávislý poslanec Miroslav Bobák. Aj keď sa Dvoranovi spriaznenci hlasovania poslušne zdržali, návrh nakoniec prešiel.

Vystúpenia občanov

„Vôbec si vás nevážim!“ S takýmito slovami začala svoje emotívne vystúpenie Daniela Loskotová. Hlohovčanka ostro skritizovala zdôvodnenia vlaňajších odmien vedúcich zamestnancov radnice a považuje ich za neopodstatnené.

Dagmar Rondošová reagovala na neúspešný pokus o odvolanie predsedu dozornej rady Nemocnice s poliklinikou v Hlohovci Jozefa Hviezdarka: „Ak je tá dozorná rada nefunkčná, tak ju rozmetiem, nezostane kameň na kameni a nájdem tam správnych ľudí...“ 

Michal Šuliman upozornil na zlý stav vodovodnej siete a potrebu jej obnovy. Iniciatívny občan sa i napriek opore v zákone stretol s neochotou vedenia Vodárenských a technických služieb v Hlohovci pri poskytovaní informácií o hospodárení. Mestská spoločnosť povinnosť zverejňovať faktúry a objednávky na svojej webstránke ignoruje.

„Načo ste primátor? Načo ste poslanec VÚCky? Tak kašlite na to a dajte to robiť do tých volieb niekoho, kto o to má záujem,“ vystúpil Miroslav Kollár. Aktivista skritizoval Dvoranov postoj k hroziacemu dopravnému kolapsu, k úbytku obyvateľov či k ďalšiemu rozšíreniu kapacity skládky Vlčie hory.

Miloslav Baránek sa kriticky vyjadril k neúspešnému pokusu o odvolanie predsedu dozornej rady NsP, ku skládke i k stiahnutému dodatku rokovacieho poriadku: „Ja vás upozorňujem, že spravím všetko pre to, aby mi nikto náhubok nenasadil.“ 

V priestore pre verejnosť vystúpili aj občania, ktorí upozornili na problém bezdomovcov a apelovali na vedenie, aby im vyšlo v ústrety.





Podobné témy
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Primátor hovorí o rozchode predstáv na výkon funkcie.

Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
V budove má do konca roka 2016 vzniknúť 60 nových nájomných bytov.

Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Mestský úrad v Hlohovci má od 1. mája 2016 novú organizačnú štruktúru a nový organizačný poriadok.

Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Od apríla môžu Hlohovčania sledovať rozpočet mesta aj v online interaktívnej forme.

Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Dôvodom uzavretia má byť zlý stav elektroinštalácie.