Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

13. apríl 2014

Podporia poslanci projekt plavárne?

Primátor sa svojho megalomanského sna nevzdáva. Projekt plavárne je opäť na stole.

Podporia poslanci projekt plavárne?

Popularita súčasného primátora Petra Dvorana je na bode mrazu. Závažné chyby v rozhodnutiach, škandalózny výber náčelníka polície, neochota odpovedať na otázky priamo počas rokovania zastupiteľstva či dokonca snaha umlčať kritikov. To všetko zanechalo stopy na verejnej mienke.

Priazeň určite nevylepšilo ani zavedenie plateného parkovania na námestí. Zámok naďalej chátra a zúfalá dopravná situácia je každodennou skúškou trpezlivosti a nervov.

Zásadnejší pokrok v zlepšení života v meste zaznamenal len málokto. Naopak. Každým dňom silnejú kritické hlasy. Nespokojní Hlohovčania poukazujú  na neriešenie dlhodobých elementárnych problémov, akými sú deravé vodovodné potrubia alebo zanedbaná čistota v uliciach.

Má ešte Dvoran šancu vylepšiť si u voliča renomé? Určite áno. Potrebuje však na to niečo veľkolepé. Niečo, čo by už navždy nieslo jeho meno. Niečo, čo tu ešte nebolo.

Na programe najbližšieho rokovania mestského zastupiteľstva je opäť projekt plavárne. Projekt, ktorého financovanie poslanci vlani v septembri neschválili. Dôvodom bola predovšetkým cena. Šesť miliónov eur sa zdalo priveľa aj najväčším sympatizantom súčasného vedenia a nadšencom športu.

Zámer oficiálne odložili z dôvodu vývoja podielových daní, dopadu na mestskú pokladnicu a memoranda o šetrení medzi vládou a ZMOS-om. Opätovne sa mal predložiť až v budúcom období podľa finančných možností a priorít mesta.

Megalomanský projekt mal pozostávať z krytého plaveckého a viacúčelového bazénu s rekreačnou detskou časťou, výplavného, dojazdového i masážneho bazénu a tobogánu. Súčasťou atrakcie mali byť aj dve až tri sauny, ochladzovacie sprchy, ľadová studňa, turecký kúpeľ, Kneippov kúpeľ, odpočiváreň a keramická vyhrievaná lavica.

Primátor už dávnejšie naznačil, že je skôr za výstavbu akvaparku s množstvom služieb, ako iba za štandardnú plaváreň.

Aj keď bol v marci komisiám predložený plán v cene pôvodného projektu, mestská rada už dostala na stôl iný zámer. Ten sa odlišuje predovšetkým v spôsobe financovania. Vybraný dodávateľ prefinancuje celú výstavbu plavárne, ktorú po kolaudácii prevedie na novú mestskú obchodnú spoločnosť. Tá by mala investíciu splácať desať rokov z bankového úveru zabezpečeného záložným právom na novostavbu.

V areáli hlohovského kúpaliska by mal v etapách týmto spôsobom vyrásť viacúčelový relaxačný a športový objekt s celoročnou prevádzkou.

Niektorí poslanci však poukazujú na možné riziká, keďže plavárne a klziská sú takmer vždy stratové. Takýmto príkladom môže byť dolnokubínsky akvapark, ktorý už tamojšej samospráve riadne zavaril. Mesto sa dnes objekt, na ktorý si zobralo sedemmiliónový úver, snaží predať. Márne. Zadlženú atrakciu totiž nikto nechce. Jediným riešením sú zatiaľ ďalšie státisícové úvery na jej dokončenie a vykrytie straty.

Vybudovanie plavárne v Hlohovci súkromným investorom taktiež nedovoľuje verejnú kontrolu všetkých vynaložených nákladov. Obstarávania, ako aj skutočná cena diela nebudú pod úplným dozorom občanov. Inak by tomu bolo, ak by stavbu realizovala mestská firma. S takouto alternatívou však predložený zámer nepočíta.

ZÁKLADNÉ ÚDAJE STAVBY
Mestská plaváreň je uvažovaná ako samostatne stojace viacúčelové zariadenie, integrované do areálu Mestského kúpaliska. Predmet projektu je založený na dopyte obyvateľstva, školských zariadení a športových oddielov okresu Hlohovec, ako aj na základe štandardných požiadaviek kladených na viacúčelové zariadenia takéhoto typu.

V rámci projektu je uvažované vybudovanie viacúčelového bazéna s rekreačnou a detskou časťou, 2 dráhami v dĺžke 12,50m na rekreačné plávanie, masážny bazén pre 4 – 6 osôb.

Súčasťou viacúčelového zariadenia je časť wellness a ďalšie súvisiace alternatívy služieb, ako nechtové štúdio, solárium, kaderníctvo,... Neoddeliteľnou časťou objektu budú priestory obslužné, sociálne, spoločenské, technické a technologické ( kancelárie, pokladňa, šatne, sprchy, toalety, občerstvenie, technické priestory,...)

Súčasťou predkladaného projektu je v jeho I. etape uvažovaná aj realizácia rekonštrukcie vane vonkajšieho bazéna nerezovou technológiou, pričom priestory úpravne a ohrevu vody realizované pre vnútorný bazén sú uvažované kapacitne aj pre úpravu a ohrev vody vonkajšieho bazéna. Technológia úpravne a ohrevu vody pre vonkajší bazén je tiež uvažovaná v rámci I. etapy projektu. Stavebne budú priestory pripravené aj pre prípadnú realizáciu II. etapy, ktorá je výhľadovo uvažovaná s dobudovaním 25m plaveckého bazéna so 4 dráhami, prípadne tobogánom, dojazdovým a výplavovým bazénom, ako nadväzujúcej časti I. etapy realizácie projektu.

Požadovaná kapacita navrhovaného zariadenia je:
1. viacúčelový bazén 27 osôb
masážny bazén 4 – 6 osôb
2. wellness 20 ženy / 20 muži

Bazény a atrakcie

Viacúčelový bazén
Navrhujeme realizovať v nerezovom prevedení so samonosnými stenami a dnom s protišmykovou úpravou. Rozvod bazénovej vody je pomocou rozvodov umiestnených v dne bazéna. Konštrukcia bazéna bude navrhovaná pre napnutú hladinu, s prelivovými žľabmi a odvodom vody do strojovne bazénovej technológie.

V plaveckej časti bazéna sú uvažované dve plavecké dráhy o dĺžke 12,50 m s rovnomernou hĺbkou 1,30 m.
Rekreačná časť bazéna okrem atrakcií je doplnená časťou pre deti, s hĺbkou vody od 0,10-0,40 m.
Vstup a výstup z bazénu bude zabezpečený cez zapustené rebríky a vstupné schodištia.

Navrhované vybavenie bazénu v časti s atrakciami je možné alternatívne s využitím zariadení ako napr. vodný chrlič, vodné delo, hojdací bazén, perličkový kúpeľ, stenové masážne trysky, masážne lavice, lehátka, detské šmýkačky, vodné bójky, ...

Požadované rozmery viacúčelového bazéna:
Maximálna dĺžka 12,50 m
Šírka 8,00 m
Minimálna hĺbka bazénu 0,01 m
Maximálna hĺbka bazénu 1,30 m
Celková plocha bazénu 100,00 m²

Masážny bazén
Požiadavka na nerezové prevedenie, rovnakej konštrukcie ako u viacúčelového bazéna, kapacita 5 – 8 osôb.
Navrhované vybavenie bazéna: podvodné osvetlenie, perličková masáž, masážna lavica príp. alternatívne masáže.
Navrhované rozmery masážneho bazéna:
Maximálna dĺžka 1,80 m
Maximálna šírka 1,80 m
Hĺbka bazénu 0,90 m
Celková plocha bazénu 3,20 m²

Wellness
Navrhované, resp. požadované vybavenie tejto časti je na vybudovanie:

  • 2 – 3 sáun rôzneho typu
  • 3 – 4 ochladzovacie a zážitkové sprchy
  • ľadová studňa
  • turecký kúpeľ
  • Kneippov kúpeľ
  • keramická lavica
  • odpočiváreň




Podobné témy
Hlohovčania si prestali dávať servítky pred ústa
Hlohovčania si prestali dávať servítky pred ústa
Predpoveď prázdneho hľadiska sa nenaplnila. Vedenie mesta zožalo ostrú kritiku.

Plaváreň zrejme dostane nateraz stop
Plaváreň zrejme dostane nateraz stop
Špičkové športovo-relaxačné centrum pravdepodobne zatiaľ nebude. Výstavba sa zrejme presunie na neurčito.

Plánu vybudovať plaváreň sa primátor nevzdáva
Plánu vybudovať plaváreň sa primátor nevzdáva
Mesto podniká ďalšie kroky pre uskutočnenie zámeru. Petrovi Dvoranovi by plaváreň vylepšila medzi Hlohovčanmi renomé.

Pomôže Hlohovcu šesťmiliónová plaváreň?
Pomôže Hlohovcu šesťmiliónová plaváreň?
Mesto sa chce inšpirovať aquaparkom v Olomouci. Tamojší projekt však očakávania nenaplnil a radnica naň dopláca.

Plaváreň - utopená šanca či výhra zdravého rozumu?
Plaváreň - utopená šanca či výhra zdravého rozumu?
Výstavba krytého bazéna sa zatiaľ odkladá. Mesto na to nemá a požičiavať si nebude.