Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

27. apríl 2014

Primátor prišiel o 70 percent platu. Poďakoval „čapkáčom“

Petra Dvorana zníženie platu zaskočilo. Vyjadril sa, že odteraz už bude pracovať menej.

Primátor prišiel o 70 percent platu. Poďakoval „čapkáčom“

Primátor Peter Dvoran už nezarobí maximum ako doteraz. Rozhodli o tom poslanci na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

S návrhom na zvýšenie zákonom stanoveného základu o 70 percent až na 4 050 eur prišiel už tradične jeho zástupca Ján Tassy. Mzda viceprimátora sa pritom vypočítava z platu prvého muža Hlohovca. Tassy tak nepriamo určil aj svoj plat.

Predkladateľ materiálu ešte pred hlasovaním pripomenul zásluhy, o ktoré sa mal v minulom období Dvoran pričiniť. Medzi inými spomenul aj niekoľko tisíc eur, ktoré údajne primátor poskytol z vlastných zdrojov na akcie uskutočnené v meste.

Jedným z argumentov na zvýšenie platu mala byť aj suma 30-tisíc eur získaných z asignačnej dane pre občianske združenia. Z rovnakého dôvodu dostal odmenu od primátora v minulom roku aj Tassy.

Väčšina zástupcov občanov však pochopenie pre navýšenie platu nenašla. Miloslav Drgoň vyčítal návrhu spôsob odmeňovania, keďže od rozhodnutia poslancov závisí ohodnotenie dvoch osôb. Podľa jeho slov, ak by sa ocitol na mieste viceprimátora, mal by problém hlasovať za tento materiál. „Hodláte niekedy niečo s týmto spraviť, aby sa naozaj dalo transparentne a objektívnejšie k tomuto pristúpiť, alebo budeme ďalej takto prežívať z roka na rok?“ dodal nezávislý poslanec.

Patrik Voltmann označil vymenované aktivity primátora za jeho povinnosti. Navrhol hlasovať o 35-percentnom zvýšení zákonom stanoveného minimálneho ohodnotenia. Súhlasili ale iba ôsmi z devätnástich poslancov.

Na počudovanie však v následnom hlasovaní neprešiel ani Tassyho pôvodný návrh. Primátorov plat tak v okamihu spadol na úplný základ. Ten je v prípade Hlohovca 2 380 eur. S výsledkom súhlasili aj prítomní v hľadisku, ktorí rozhodnutie odmenili potleskom.

Oproti minulému roku, za návrh maximálneho navýšenia hlasovali Roman Drgoň (KDH) a Jozef Hviezdarek (KDH). Naopak, podporu stratil u Eleny Ďurišovej (SMER-SD), Milana Domarackého, Alžbety Lekárovej (SMER-SD) a Miroslava Začka.

Hlasovanie o návrhu na 70-percentné zvýšenie platu primátora v roku 2014

ZA

PROTI

ZDRŽAL SA

BEDEČ Ján
DRGOŇ Roman
DZURECH Miroslav
HVIEZDAREK Jozef
KURUC Emil
LIBANT Ján
RYBNIKÁROVÁ Silvia
TASSY Ján
BOBÁK Miroslav
DRGOŇ Miloslav
SALCMAN Juraj
ŠIŠKA Juraj
VOLTMANN Patrik
DOMARACKÝ Milan
ĎURIŠOVÁ Elena
LEKÁROVÁ Alžbeta
ZAČKO Miroslav
Nehlasovali: BEHUL Jozef, SLOVÁK Peter
Neprítomní: BALLA Martin, DLHOPOLČEK Ján, PESTÚN Oliver, WESOLOWSKI Tibor

Peter Dvoran neskrýval sklamanie. „Ďakujem za ohodnotenie mojej práce,“ povedal ironicky. Poďakoval aj tlieskajúcim občanom, ktorých nazval „čapkáčmi“. Tí, podľa neho, nevedia, čo to je práca primátora. Za svoju reakciu sa neskôr ospravedlnil. Na záver sa ešte spýtal poslancov, či budú teraz spokojní s tým, čo urobili. Viac situáciu nechcel komentovať.

Primátorovi tak nepomohol ani takmer stostránkový dokument, ktorý zverejnil dva dni pred hlasovaním na svojom Facebooku. Ten mal priblížiť jeho priateľom všetky práce vykonané počas posledného volebného obdobia.

Nenaplnené očakávania vyjadril Dvoran aj pre agentúru SITA. Pre tú uviedol, že teraz už bude robiť iba osem hodín, tak ako iní zamestnanci mestského úradu.

Prvé riadne poobedňajšie zastupiteľstvo v tomto období prilákalo desiatky Hlohovčanov. Mnohí využili aj priestor vyhradený pre občanov. Ich vystúpenia vám prinesieme v nasledujúcom článku Magazínu.





Podobné témy
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Primátor hovorí o rozchode predstáv na výkon funkcie.

Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
V budove má do konca roka 2016 vzniknúť 60 nových nájomných bytov.

Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Mestský úrad v Hlohovci má od 1. mája 2016 novú organizačnú štruktúru a nový organizačný poriadok.

Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Dôvodom uzavretia má byť zlý stav elektroinštalácie.

Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Pozvánka na rokovanie Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec.